Op 2 maart verwelkomt het Kunst- en Filosofiecafé Rob de Jong, bioloog en schrijver van “De evolutie van Liefde- een dierlijke geschiedenis van onze beschaving".
Onze Dierlijke Natuur
Je hoort het vaak tegenwoordig: mensen zijn dieren en zullen onze plek in de natuur recht moeten doen. Dit zou ook beter zijn voor het aanvechten van klimaatverandering. Onszelf weer integreren in het ecosysteem, bijvoorbeeld door het inrichten van een circulaire economie. Dat klinkt goed voor velen. In die situatie zouden alle restproducten hergebruikt kunnen worden en maken we geen gebruik meer van eindige grondstoffen. Dan vliegen we op waterstof, kweken we vlees in een lab, enzovoorts. Maar, beargumenteert de Jong: “Dan zijn we nog verder van huis.”
Cultuur gescheiden van Natuur
Met een circulaire economie worden we nog minder afhankelijk van de ecologie. Hetzelfde geldt voor het populaire plan om 30% van de aarde te reserveren (zie het biodiversiteitscongres dit voorjaar in Canada). Op deze manier wordt cultuur weer strikt gescheiden van natuur. Het losmaken van cultuur en natuur - een project dat ca. 10.000 jaar geleden, tijdens het Neolithicum, begon - is voltooid. H. sapiens heeft eindelijk het bewijs geleverd dat hij geen dier is.
Een Symbiotische Economie
Maar, de huidige ecologische malaise toont aan dat een dier zich niet los kan maken van zijn ecologie. Om dit te verbeteren, moet het fundamenteel anders, volgens de Jong. “Als dier zouden we naar de ecologie toe moeten bewegen, niet ervan af. Met aanpassingen aan de ecologie en niet zonder de ecologie.” Kortom: een symbiotische economie, geen circulaire.
Heroverweging van Onze Relatie met de Natuur
Het grote voordeel van alle pogingen die de beschaving onderneemt om de metacrisis te bestrijden is dat we als halfgoden, zwevend boven de aarde in een luchtkasteel, binnen bestaande ideologische en economische kaders, kunnen blijven doen en denken als tevoren, met tot gevolg dat er slechts symptomen worden bestreden. Veranderen is moeilijk.
Als we recht willen doen aan onze banden met de natuur zullen we daadwerkelijk moeten aanvaarden dat we dieren zijn. Dat heeft enorme consequenties voor de organisatie van onze samenlevingen. Die zullen moeten zijn afgestemd op onze (sociale) biologie. Een dergelijke evolutionaire ideologie heeft ingrijpende gevolgen, maar ook grote voordelen, die tijdens de lezing de revue passeren.
2 maart, inloop 19.15, start 19.30 tot ong 21.30
Kasteel de Kelder
Kelderlaan 11
7009 BV Doetinchem
(Afbeelding: Gustav Klimt - The Tree of Life, Stoclet Frieze)